Wat te doen tegen keuzestress

16 april 2020
blog dreamacademy coaching voor kinderen en hun ouders en jongerencoaching wat-te-doen-tegen-keuzestress_dream-academy

Keuzestress? Als je erover nadenkt is dat eigenlijk raar. De mogelijkheid om te KUNNEN kiezen is fantastisch. Toch ervaren veel jongeren het als stress. Hoe komt dat?

Wat veroorzaakt keuzestress?

Eerst even wat feiten op een rij, want je bent niet de enige. In Nederland ben je met 5 miljoen andere jongeren en 78% van jullie ervaart prestatiedruk, met name in relatie met het onderwijs. En maar liefst 43% van alle jongeren heeft last van keuzestress.

Als ik met mijn fiets bij een kruispunt aan kom en ik vraag aan iemand die daar loopt, welke kant ik op moet fietsen, zal die wandelaar vragen: ‘Waar wil je naartoe?’. Pas als ik weet wat mijn doel is, kan de wandelaar mij helpen de juiste weg te wijzen. Dus de richting wordt bepaald door het doel.

Veel jongeren weten niet welke kant ze op willen en hebben nog geen doel. Dan wordt het lastig om een richting kiezen. Dan ontstaat keuzestress. Hoe weet de kok welke ingrediënten hij moet kopen, als hij niet weet welk gerecht hij wil maken? Hoe weet een aannemer welke materialen hij moet gebruiken, als hij geen tekening van een huis heeft?

Voor welke keuzes sta jij? Tijdens de opleiding, in je hobby’s, met je gezin, met je vrienden?

Keuzestress tips

Elke dag heb je te maken met keuzes. Sommige maak je bijna onbewust, omdat het ingesleten gedrag is geworden. In een split-second weet je wat je op je boterham doet. ’s Morgens je kledingkeuze duurt wellicht wat langer en de keuze voor een opleiding vergt natuurlijk nog meer tijd. Bij belangrijke keuzes heb je eerst wat meer informatie nodig. Dan gebruik je je linker hersenhelft om dit te beredeneren.

Je kan leren door naar de natuur te kijken. Dieren maken ook keuzes. Die keuze wordt bepaald door het doel. Het doel van het dier is overleven en voortplanten.

  • Een dier zal instinctief de beste keuze maken om dat doel te halen.
  • En een dier maakt zijn keuze en komt er niet meer op terug.

Hoe makkelijk zou het zijn als jij je keuzes ook wat meer op je gevoel zou kunnen maken? Jongeren die ik tegen kom, met een helder doel voor zichzelf, maken keuzes in de richting van hun doel. Zij ervaren minder keuzestress!

Vraag maar raak

Heb je last van keuzestress? Loop je een beetje vast? Op zoek naar een doel (groot of klein)? Neem even contact met me op, dan help ik je.

Inspirerende groeten, Johan