Leg de lat niet zo hoog

24 september 2020
dreamacademy coaching voor jongvolwassenen

Klinkt misschien raar als ik dat zeg, omdat ik juist vind dat je groot mag dromen!

Doelen stellen

Toch is er een verschil tussen grote dromen hebben en je doelen stellen. Een droom is visualiseren hoe je wil dat je toekomst eruit gaat zien. Dit zijn de beelden die je voor je ziet.

Neem als voorbeeld een atleet die graag wereldkampioen hoogspringen wil worden. Dan is zijn droom dat hij met die medaille om zijn nek op het podium staat. Zijn doel is om het huidige wereldrecord te verbeteren.

Als hij begint zal hij de lat eerst laag leggen zodat hij aan zijn techniek kan werken om er over te springen. Als zijn techniek goed genoeg is, zal hij de lat steeds iets hoger kunnen leggen, en komt hij steeds dichter bij zijn doel. Toch zal hij zijn techniek steeds verder moeten verfijnen, wellicht een betere trainer in de arm nemen, betere materialen aanschaffen om zo telkens de lat een beetje hoger te kunnen leggen.

Maak kleine stappen

Ik merk dat jongeren wel durven dromen, maar de lat in één keer te hoog leggen en daardoor niet die oefeningen en training ervoor over hebben. Stel dat de beginnende atleet die lat op het huidige wereldrecord zou leggen en dan proberen daar overheen te springen, dan zal hij na een paar maanden de moed  opgeven omdat hij er telkens onderdoor vliegt. Maar dit is eigenlijk wat veel jongeren ook doen. Leg de lat op een acceptabel niveau, zodat je weet hoe het voelt om erover heen te springen.

Ik trek graag de vergelijking met de natuur. We hebben twee katten. De oudste heeft jarenlange ervaring met het vangen van vogels en muizen. De kleine is een paar maanden oud, maar zijn aandacht wordt ook regelmatig getrokken door een vogel. Hij springt er dan als een dwaas,  zonder ervaring, op af en merkt dat de vogel m nog te snel af is. Toch blijft hij het proberen en ik weet zeker als hij voldoende blijft oefenen dat hij later ook zijn eerste muis of vogel gaat vangen. Tot die tijd blijft hij met veel plezier zijn jachtinstinct verbeteren en heeft hij succes met het vangen van motjes of hommels in het gras!

Dream big, work hard and never give up!

Hoe?

Wil je weten hoe je haalbare doelen stelt, stuur me een mail, dan maak je kans op 1 van de 5 gratis sessies deze week!

Inspirerende groeten, Johan