Sara (8) komt samen met haar ouders bij mij. Haar ouders maken zich zorgen, omdat zij erg perfectionistisch is en veel aandacht vraagt thuis. Zij wil alles voor iedereen regelen en lijkt ouder dan dat ze daadwerkelijk is, vertellen zij. Tijdens de opstelling blijkt al gauw dat Sara niet op haar eigen plek, en met haar gezicht naar haar ouders toe staat. Hiermee laat zij zien dat haar ouders ‘iets’ van haar nodig hebben wat zij vermoedelijk zelf als kind hebben gemist: goedkeuring, aandacht, bevestiging dat ze het goed deden. Zij is voor haar ouders aan het “zorgen” in plaats van andersom. In het nagesprek met haar ouders (zonder Sara) leg ik uit dat het gedrag van Sara geen aandacht vragen is, maar een verzoek om verbinding. Met haar gedrag wil zij iets zichtbaar maken. Vader vertelt dat hij een reumatische aandoening heeft en de laatste tijd steeds vaker moe is en minder met de kinderen kan dan hij zou willen. Moeder is erg onzeker over de opvoeding en vraagt zich met regelmaat of ze het goed doet. Die twijfel straalt zij ook uit naar de rest van het gezin. Het gesprek biedt mooie aanknopingspunten voor ouders om zelf aan de slag te gaan met hun eigen valkuilen en pijnpunten, zodat zij hun ouderrol nog beter kunnen vervullen en nog meer in verbinding komen met Sara.
Opvoeden: je kunt er geen diploma voor krijgen. Je doet je best en meestal gaat dat goed. Vaak komen echter tijdens het opvoeden je eigen pijnpunten en valkuilen ook naar boven. Je kind is namelijk een geweldige spiegel.
Speciaal voor ouders biedt Dream Academy Coaching 2×1 uur coaching sessie aan om eens dieper op je kwaliteiten en waarden als ouder in te gaan.